gândiri şi răzgândiri la lumina lumânării

Share
Loading

miercuri, 11 august 2010

Preţul plătit

Trecem zilnic pe lângă ei..., uneori bruscându-i, aruncându-le poate ceva mărunţiş sau în lipsa acestuia... înjurături.

Tind să cred că ceea ce nu cunoaştem, uneori nu generează neapărat frică, acea frică de necunoscut, ca cea de întuneric în timpul copilăriei, când ne cuibăream în braţele părinţilor la vederea unor umbre reflectate pe pereţii camerei în care dormeam..., ci silă. Faţă de ce?! Faţă de ceea ce înseamnă "societatea modernă" - adică noi.

Documentarul "Children Underground" încearcă să răspândească aceast tip de "teamă" aducând în prim plan produsul unei tranziţii "pe fugă" de la o mentalitatea de "bun comun" la cea de "proprietate privată". Nimic nu-mi va schimba părerea că preţul plătit pentru jungla în care trăim este însăşi sufletul nostru sau cel al copiilor noştrii.

luni, 9 august 2010

Ori citeşti, ori mănânci

Ar trebui să mă consider un norocos...
Trecând azi prin piaţa Bucur-Obor, nu mi-am putut refuza plăcerea de a răsfoi câteva cărţi întinse pe o pătură veche, laolaltă cu un fier de călcat de pe vremea bunicii, câteva duzine de pixuri (dinacelea ce se vând 3 bucăţi la un leu) şi alte "mărunţişuri" de papetărie la mâna doua.
  -  Cât costă mapa aia, nene?
  -  Care taică?
  -  Asta bre..., albastră.


Această abordare a problemei, de regulă, lasă vânzătorului iluzia că de fapt eşti interesat de cu totul altceva decât acel lucru pentru care de fapt, te-ai oprit în dreptul "tarabei" lui. Nu mai ştiu ce doamne iartă-mă am mai întrebat şi îmi arunc ochii pe un prim volum de carte – Alecsandri/ Poezii. "Mda!" îmi zic în gând. Îmi place poezia în general, dar nu Alecsandri..., nu azi. Sincer, nici nu ştiu dacă într-un final aş fi cumpărat ceva..., mai sunt patru zile până la salariu şi mai aveam doar 7 lei în buzunar; eram conştient că ţigări nu-mi voi mai putea permite să-mi i-au..., măcar de mâncare, până la lichidare, să-mi ajungă.

Un manual de rezistenţa materialelor sub "Pe drumuri de munte" a lui Hogaş îmi confirmă ideea că literatura se vinde la kilogram în ziua de azi, iar cei care mai citesc şi altceva decât "beleatristică" (...poveste veche!) sunt tot mai rari. În fine, mi-a atras atenţia un volum de poezii a lui Leonida Lari:
-    Cât e asta?
-    Zece lei!
-    Aaaah...!
-    Ce vrei domne? O vrei gratis? E o pâine...; ori citeşti, ori mănânci?


De fapt cartea costa 1 Ron, iar argumentul adus de bătrân, pe tonul acela aproape piţigăiat, îmi răsună şi acum în urechi: „ori citeşti, ori mănânci.” Nu ştiu dacă s-a referit la mine sau la el...: de abia ajuns acasă, am realizat ce cumpărasem – pe prima pagină autograful Leonidei Lari, datat 10 aprilie 1998, stă sub dedicaţia scrisă cu pixul: „Patriotului Ion Puiu, dorindu-i sănătate şi viaţă lungă întru împlinirea idealurilor noastre naţionale, reîntregirea şi bunăstarea neamului românesc”.

De abia aştept ziua de vineri; poate „la un mic şi-o halbă de bere” aflu mai multe despre acest om.
 

CERC (Leonida Lari)

Mi se întâmplă tot ce-am scris cândva
C-a fost de dor, de risc, de disperare,
Tot trece de pe foi în viaţa mea
Neaşteptat şi fără întrebare.

E un pericol, ştiu, să mai cuvânt,
E ca şi cum c-o daltă nevazută
Sculpta-mi-aş drumul soartei pe pământ
Şi-aş fi de poezia mea născută.

Mi-e greu să-ndur acest blestem frumos,
Mi-e tot mai greu cu fiece trăire,
Ci-ajunsă sunt de cântec şi în os,
Şi pieptul meu ia forma unei lire.

Până şi tu, ce ieri ai fost doar vers,
Azi îmi apari în faţă şi mi-e teamă;
Din ce-a fost scris – nu e nimic de şters
Şi scris a fost să-mi fii tăiş de lamă.

duminică, 8 august 2010

Ralph Zurmühle

Compozitor elveţian stabilit în Spania din 1999, Ralph Zurmühle  posedă abilitatea  de a face ce vrea la claviatură; se pare însă să prefere un stil simplu şi profund emotional (de multe ori, să recunoaştem, este de preferat unuia în care succesiunea abilă dar lipsită de sentiment a notelor, este etalată doar ca bravadă) Linia melodică a celor mai multe din piesele sale este de factură melancolică, meditativ-contemplativă creând un mediu sonor relaxant.

Din punctul meu de vedere (atât cât mă pricep…) albumele “Between”(2000), primul dintre cele trei lansate de acest compositor din anul 2000 încoace cât şi “Communion”(2003) şi “Our Mother”(2007) sunt un “mare câştig” pentru muzica instrumentală contemporană.

Between (2000): Tracklist: 01. The Beacon Ralph Zurmühle 01:42/ 02. Farewell Ralph Zurmühle 08:27/ 03. I'll Find You There Ralph Zurmühle 06:14/ 04. Prayer in the Night Ralph Zurmühle 05:33/ 05. Indian Child Ralph Zurmühle 02:28/ 06. The Goddess in My Dream Ralph Zurmühle 06:27/ 07. Leaving Home Ralph Zurmühle 05:52/ 08. An Improvisation For La Plana Ralph Zurmühle 13:02/ 09. The Queen and the King Dancing Ralph Zurmühle 03:12/ 10. My Pal Watson Ralph Zurmühle 04:24/ 11. Lullaby For My Soul Ralph Zurmühle 03:06/ 12. The Beacon (reprise) Ralph Zurmühle 01:37


Communion (2003): Tracklist:01. A Fairy Tale 4:29/ 02. Sublime Moments (In An Ordinary Day) 3:43/ 03. The Train 4:32/ 04. The Ocean Beyond Time 7:58/ 05. Alone 2:46/ 06. Quadosh, Quadosh, Quadosh Adonai Tzeba'oth 13:45/ 07. Ehyeh Asher Ehyeh 4:31/ 08. Shalom 11:23
 

Our Mother (2007): Tracklist: 01. Being There/ 02. The Wind At My Back/ 03. Hymn/ 04. Our Mother/ 05. Our Mother (Piano Version)/ 06. Horizon/ 07. David and Me/ 08. The Return/ 09. A Melody

sâmbătă, 7 august 2010

Sexualitatea şi grupele de sânge - Bărbaţii

Grupa 0 : Odinioară, razboinicii reprezentau o categorie specială a barbaţilor căci aceştia erau cei îndrăzneţi, cei curajosi, cei respectaţi, cei temuţi, cei care nu se dădeau în lături de la nimic, obişnuind să îi călăuzească pe ceilalţi şi să-i conducă. Dintre toate tipologiile masculine, bărbatul cu această grupă de sânge este cel mai reprezentativ (masculin) pentru tagma căreia îi aparţine. Plin de ambiţii şi de vanităţi, bărbatul războinic este gata să-şi asume riscuri, este dispus să meargă până în pânzele albe pentru a obţine ceea ce i se cuvine... inclusiv femeia pe care o place. Este foarte agil, dinamic, activ, creativ, de o energie inepuizabilă. La fel este şi în intimitate... Stăpâneşte la perfecţie tehnica seducţiei şi ştie cum să impresioneze o femeie pentru a-şi atinge scopurile. Pentru că îi plac provocările, o femeie care îi cedează din prima nu va mai prezenta interes pentru el şi a doua oară. Are nevoie de diversitate şi îi place să “vâneze” aproape la fel de mult cât îşi doreşte să întâlnească femeia care să-l înfrângă şi să-l ţină sub papuc. De asemenea, poate fi posesiv, capricios si extrem de gelos. Partenera ideală trebuie să aibă o personalitate la fel de puternică ca şi a sa, să fie sigură pe ea, deschisă provocărilor şi ageră. Pe plan erotic, nu îi displace deloc rolul său de iniţiator sau de dominator, însă din când în când adoră să fie el cel dominat. Sexul convenţional îl plictiseşte repede.
Compatibilităţi erotice optime: 0 este cel mai compatibil cu AB şi 0
 
Grupa B : În vremuri de demult, bărbatul cu grupa sanguină B era vânător - obişnuind să se mute dintr-un loc în altul, să vâneze, să descopere noi teritorii, să se stabilească în cel care i se potriveşte cel mai bine, să-şi impună stilul de viaţă. Are o personalitate fermecatoare, o individualitate puternică, este un veşnic Don Juan, trăind clipa, trăind iubirea, bucurându-se de viaţă în toate formele ei. Instinctele sale erotice sunt puternic dezvoltate şi sexualitatea joacă un rol primordial în viaţa sa. Este în permanenţă pregătit să vâneze şi să cucerească încă de la prima întâlnire. Are iniţiativă, însă nu are răbdare. Stăpâneşte la perfecţie tehnicile din dormitor şi nu refuză niciodată experimentele. Pentru bărbatul cu grupa sanguină B, sexul înseamnă inspiraţie, dorinţă, emancipare şi spontaneitate, iar în intimitate este foarte pasional ţi creativ. Poate că nu este tocmai partenerul de viaţă pe care să-l poţi avea lângă tine o viaţă întreagă, ţinând cont de inclinaţia înnăscută către infidelitate, însî intuiţia sa sexuală îl face apt pentru a prinde cel mai bine dorinţele şi nevoile sexuale ale partenerei. Este libertin şi acceptă cu greu să se implice serios într-o relaţie. Având în vedere că sexul reprezintă pentru el modalitatea principală de a se apropia de o persoană, sexul constant şi afecţiunea sinceră, nedisimulată pe care le primeşte de la o femeie pot evolua într-o relaţie stabilă. Dacă este îndrăgostit, va încerca să fie fidel.
Compatibilităţi erotice optime: B este cel mai compatibil cu B şi AB
 
Grupa AB : Grupa de sânge AB prezintă atât trăsaturi ale grupei A de sânge, cât şi trăsături ale grupei B, iar personalitatea barbatului de tip de grupă sanguină este contradictorie; este ţâfnos, dar diplomat, sociabil, dar distant, practic, însă un romantic incorigibil, calculat, însă impulsiv, spontan, dar conservator, ambiţios şi dorind să obţină succesul, însă rareori gândindu-se la repercusiunile acţiunilor sale nesăbuite. Stăpâneşte la perfecţie arta comunicării şi a relaţionării, este indecis şi destul de nesigur, mascând însă de minune acest lucru: personalitatea sa pare a-i fascina pur si simplu pe cei din jur. Pasiunile erotice au un efect devastator asupra lor căci îi răvăşesc lumea interioară. Îi place jocul iubirii, însă îi este o frica de moarte de a nu se îndragosti iremediabil. Îi place să preia comanda, însă partenera ideală trebuie să ştie cum să îi gâdile orgoliul, lăsându-l să-şi dovedească masculinitatea. Aşteaptă plăceri sublime de la parteneră, însă ştie şi cum să le ofere, nu are complexe sexuale şi nici nu suferă de inhibiţii. Este cel care înţelege cel mai bine necesitatea preludiului pentru a obţine satisfacţia femeii pe care o iubeşte, dar şi un act sexual care se vrea desăvârşit pentru ambii parteneri..
Compatibilităţi erotice optime: AB este cel mai compatibil cu A,B şi 0
 
Grupa A : Bărbaţii din această categorie sunt calmi şi răbdători, perfecţionişti introvertiţi, iar în intimitate cu o persoană pe care nu o cunosc foarte bine pot fi timizi şi destul de stângaci. De obicei, sunt destul de zgârciţi cu sentimentele lor şi nu le expun în mod direct. Dacă sunt însă îndrăgostiţi, nu ezită să demonstreze acest lucru prin gesturi afectuoase şi tandreţuri care în mod obişnuit nu le sunt specifice. Femeile tinere îi găsesc uşor plictsitori, însă femeile mature, experimentate, îi preferă atunci când vine vorba de un partener de viaţă fidel, care să le înţeleagă cel mai bine dorinţele, în care să poată avea încredere şi pe care să se poată baza. Îşi pot surprinde partenera în mod plăcut prin romantism. Sunt partenerii cei mai eligibili pentru a intemeia o familie căci sunt sensibili şi înţelegători. Relaţiile în care se simt confortabil sunt cele cu femei mai în vârstă decât ei, femei care adoptă un comportament matern şi protector în ceea ce-i priveşte. Pentru aceşti bărbaţi nu contează neapărat cantitatea actului sexual, ci calitatea. Secretul unei relaţii sexuale armonioase cu un barbat din această categorie este de al surprinde de fiecare dată şi mai ales de a fii tu cea cu iniţiativă în dormitor. Fii îndrăzneaţă şi cere-i ceea ce îţi doresti pe plan sexual! Are nevoie de stimulare, are nevoie de o persoană care să îl înveţe lecţia seducţiei şi a spontaneităţii în dormitor.
Compatibilităţi erotice optime: A este cel mai compatibil cu A si AB

vineri, 6 august 2010

Sexualitatea şi grupele de sânge - Femeile

Fiecare dintre noi, tindem să clasificăm „necunoscutul”  în încercarea disperată de a ni-l face mai puţin necunoscut... (vebwell)

Conform unui studiu mai mult sau mai puţin recent, sexualitatea umană este determinată (şi) de grupa de sânge pe care o avem. 

Grupa de sânge AB – Femeia cu grupa de sange AB este o femeie plină de vitalitate, energică şi dinamică, ştiind în general destul de bine ceea ce vrea de la viaţă, de la un barbat, de la o relaţie sau de la un simplu act sexual. Pare o femeie rezervată şi tăcută, însă pe măsură ce o cunoşti mai bine nu ai cum să nu te laşi cucerit de aerul de mister în care adoră să se învăluie. Pare serioasă şi conservatoare, însă în prezenţa bărbatului iubit nu se opune experimentelor sexuale care îi procură senzaţii inedite. Imaginaţia şi creativitatea o ajută mult în dormitor. O atrag relaţiile neobişnuite şi barbaţii atipici, care se diferenţiază de restul mulţimii şi nu acceptă sub nicio formă să fie manipulată din punct de vedere sexual. Are o atitudine demnă în prezenţa barbaţilor, iar acest soi ciudat de demnitate nu o părăseşte nici chiar în intimitatea sexuală. Conştientă de senzualitatea prezenţei sale, “femeia AB” este mândră de corpul său. O interesează propria placere sexuală, însă atunci când se îndrăgosteşte cu adevarat fericirea sexuală a partenerului devine prioritatea sa.

Grupa de sânge A – Una din trăsăturile definitorii ale persoanelor de sex feminin care au grupa de sânge A este sensibilitatea. Femeia cu grupa de sânge A este o femeie delicată, romantică, atrăgătoare şi feminină tocmai prin atitudinea de delicateţe şi fineţe pe care o inspiră. Dependentă de multe ori emoţional de partener, şi in plan sexual, “femeia A” adoră să fie călăuzită, îndrumată, protejată. Şoaptele de iubire, preludiul, răbdarea, sentimentul de siguranţă şi intimitate pe care îl poate experimenta doar alături de un partener pe care îl cunoaşte foarte bine, toate acestea sunt de o importanţă primordială pentru ea. Deşi pare vulnerabilă sau stângace din cauza timidităţii gesturile sau iniţiativele sale pe plan sexual nu or să fie niciodată banale sau lipsite de afecţiune. Femeia A nu poate să facă sex dacă nu iubeşte, dacă nu este atrasă de partener. Nu poate să facă lucrurile doar cu jumatate de măsură. Ceea ce i se poate reproşa este faptul că mentalizează uneori prea mult actul sexual, uitând să se bucure de senzaţiile prezente. Partenerul ei trebuie să fie o persoană matură şi experimentată care să o determine să-i împărtăşească bucuria sexuală.

Grupa de sânge 0 – Femeile cu grupa de sânge 0 au o personalitate puternică, sunt sigure pe ele, ştiu ce îşi doresc şi ştiu şi cum să lupte pentru a obţine ceea ce îşi doresc. Chiar dacă par reci şi destul de greu abordabile, instinctele lor sexuale sunt foarte ascuţite, iar pretenţiile erotice pe măsură. Femeia cu cu grupa de sânge 0 este cu siguranţă o femeie pasională, care înţelege importanţa actului sexual pentru bunul mers al unei relaţii şi care urmareşte implinirea sexuală. Nu o deranjează să fie ea cea care iniţiază seducţia atâta timp cât jocul se anunţă a fi unul incitant, antrenant, neobişnuit care o scoate din monotonie. Cu toate acestea, femeia cu grupa de sânge 0 trebuie să se ştie iubită, admirată, plăcută, dorită pentru a se simţi confortabil în intimitate, pentru a fi capabilă să-şi provoace sexual partenerul. Chiar dacă nu ar refuza o aventură de o noapte, deoarece consideră că orice lucru pe lumea aceasta merită încercat, este convinsă că pasiunea adevarată şi extazul sexual vin dintr-o relaţie stabilă, în care în prealabil au fost sudate şi legături emoţionale.

Grupa de sânge B – Cu un spirit atât de liber şi cu o individualitate atât de bine definită, nu este de mirare că femeia cu grupa de sânge B urmareşte perfecţiunea şi în plan erotic. “Femeia B” este deschisă, non-conformistă, prea ruşinoasă uneori, alteori fără pic de ruşine, usor instabilă şi nestatornică, lipsită de inhibiţii şi prejudecăti sexuale, iubind viaţa şi adorând să trăiască din plin fiecare secundă a ei. Nu o deranjează daca preia ea iniţiativa în dormitor atât timp cât la final adoarme fericită în braţele iubitului. Adoră să fie răsfăţată în intimitate ca să răsfeţe la rândul ei, adora să experimenteze şi se străduieşte să nu lase monotonia să se instaureze în dormitor. Adoră gesturile îndrăzneţe, emoţiile intense şi şoaptele care îi îmbată simţurile. Îi place neprevăzutul… iar a face dragoste la malul mării este pentru ea infinit mai romantic decât o cină la lumina lumânărilor. Este atrăgătoare şi seducătoare, fidelă doar celui pe care îl iubeşte cu adevărat şi care i-a demonstrat că poate fi iubit.

miercuri, 4 august 2010

Exerciţiu de logică

Măi..., cine a spus că "la omul sărac nici boii nu trag", să ştiţi că a avut dreptate - eu nici boi nu am..., dar mă rog, ideea este că după o săptămână în care am stat fără calculator, aşteptând să-mi intre avansul pe card, fluierând a pagubă după "sursă", (chestia aceea paralelipipedică prin care intră curentul în calculator), am tot stat şi m-am gândit... la conexiuni.

Logica, începând cu ea ca disciplină filozofică şi terminând cu acea capacitate de recunoaştere a conceptelor abstracte este cred, esenţială în interdisciplinaritatea cognitivă  . De ce să mai vorbim despre logica matematică şi aplicaţiile ei în cotidian sau alte tipuri de raţionament când la simpla interpretare a unei fraze în limba maternă întâmpinăm atâtea greutăţi... semantice?! 

Plec de la premisa că sunt prost, (deh, la şcoala pe care o am, la ce să te aştepţi...); luând în calcul obtuzitatea punctului de vedere prin care unii înţeleg că adevărul se zbate în limitele trasate de cvasiprofunzimea cunoştiinţelor lor, mă face să exclam... "plăcerea de a fi nebun, doar un nebun o cunoaşte".

Doar Nebunia este cea care mă face să văd un adevăr în aceea că tot ce iubim în cei de lângă noi, de fapt este minciuna prin care supravieţuim nouă înşine. Şi-atunci când eşti sătul de minciună, închizi ochii, te baţi peste gură şi ridici din umeri... până mai sus de urechi.

Link & Banner Exchange

BANNER EXCHANGE
                                
Related Posts with Thumbnails