gândiri şi răzgândiri la lumina lumânării

Share
Loading

joi, 23 septembrie 2010

Adevărul ca chestie de marketing?

Scriitoarea britanică Louise Patten, în vârstă de 55 de ani, în ultima sa carte publicată la Editura Quercus din Marea Britanie face dezvăluiri cutremurătoare în privinţa motivelor scufundării Titanicului. Conform textului autoarei al „Good as Gold”, care este de fapt şi nepoata secundului Charles Lightoller, al doilea ofiţer la comanda vasului ce avea să se scufunde la 10 aprilie 1912 în apele Atlanticului cu peste 1500 de pasageri la bord, tragedia s-a datorat unei erori de navigare a timonierului şi respectiv comenzii căpitanului de a îndepărta „cu toată viteza” vasul de iceberg.

Potrivit acestei cărţi, ciocnirea iceberg-ului ar fi putut fi evitată dacă manevrele marinarului nu ar fi fost dictate de panica apărută pe fondul confuziei generate de perioada de tranziţie a sistemului de pilotaj dictat de trecerea de la propulsia clasică (cu zbaturi), în acea perioadă, la cea cu elice a motoarelor pe abur. Primul paragraf al capitolului 1.2 al volumului II din Transport Maritim fiind edificator în acest sens:
"Până la finele secolului XIX s-au realizat o serie de îmbunătăţiri aparatului propulsor: s-a folosit elicea în locul zbaturilor, s-a redus consumul de cărbuni şi chiar s-au înlocuit cărbunii cu păcură, s-a adoptat aparatul de propulsie cu turbine şi apoi s-a introdus motorul cu combustie internă (...) În acelaşi timp prin modificarea numărului şi sensului de rotaţie a elicei s-a reuşit eliminarea trepidaţiilor produse de maşinile cu abur."
Oricum, se pare că ofiţerul britanic a ascuns acest fapt ambelor comisii de anchetă (americană şi engleză) temându-se de falimentul armatorilor navei şi implicit de pierderea locului de muncă a multor oameni într-o perioadă de instabilitate economică asemănătoare cu cea de acum. (vezi şi Marea Criză Economică)

Conform unei teorii mai vechi, stipulată se pare şi în cartea Lousei Patten, cele peste 1500 de victime ar fi avut o şansă în plus de a supavieţui catastrofei dacă Titanicul ar fi rămas lipit de iceberg şi nu ar fi primit comanda de a se fi îndepărtat cu toată viteza. Mai mult ca sigur, dacă a putut sparge pereţii de oţel a calei, suprafaţa acestuia ar fi putut susţine cea mai mare parte din pasagerii dispăruţi

Un alt aspect al problemei dezvăluite în această carte îl reprezintă motivul pentru care adevărul a fost ascuns vreme de aproape 100 de ani. Întrebată "de ce", Patten ar fi răspuns "că nu a vrut să ştirbească amintirea bunicului său, Charles Lightoller" (decorat pentru acte de bravură în Primul Război Mondial). Mă întreb şi eu, acum la apariţia cărţii, acest aspect nu mai contează?

miercuri, 11 august 2010

Preţul plătit

Trecem zilnic pe lângă ei..., uneori bruscându-i, aruncându-le poate ceva mărunţiş sau în lipsa acestuia... înjurături.

Tind să cred că ceea ce nu cunoaştem, uneori nu generează neapărat frică, acea frică de necunoscut, ca cea de întuneric în timpul copilăriei, când ne cuibăream în braţele părinţilor la vederea unor umbre reflectate pe pereţii camerei în care dormeam..., ci silă. Faţă de ce?! Faţă de ceea ce înseamnă "societatea modernă" - adică noi.

Documentarul "Children Underground" încearcă să răspândească aceast tip de "teamă" aducând în prim plan produsul unei tranziţii "pe fugă" de la o mentalitatea de "bun comun" la cea de "proprietate privată". Nimic nu-mi va schimba părerea că preţul plătit pentru jungla în care trăim este însăşi sufletul nostru sau cel al copiilor noştrii.

luni, 9 august 2010

Ori citeşti, ori mănânci

Ar trebui să mă consider un norocos...
Trecând azi prin piaţa Bucur-Obor, nu mi-am putut refuza plăcerea de a răsfoi câteva cărţi întinse pe o pătură veche, laolaltă cu un fier de călcat de pe vremea bunicii, câteva duzine de pixuri (dinacelea ce se vând 3 bucăţi la un leu) şi alte "mărunţişuri" de papetărie la mâna doua.
  -  Cât costă mapa aia, nene?
  -  Care taică?
  -  Asta bre..., albastră.


Această abordare a problemei, de regulă, lasă vânzătorului iluzia că de fapt eşti interesat de cu totul altceva decât acel lucru pentru care de fapt, te-ai oprit în dreptul "tarabei" lui. Nu mai ştiu ce doamne iartă-mă am mai întrebat şi îmi arunc ochii pe un prim volum de carte – Alecsandri/ Poezii. "Mda!" îmi zic în gând. Îmi place poezia în general, dar nu Alecsandri..., nu azi. Sincer, nici nu ştiu dacă într-un final aş fi cumpărat ceva..., mai sunt patru zile până la salariu şi mai aveam doar 7 lei în buzunar; eram conştient că ţigări nu-mi voi mai putea permite să-mi i-au..., măcar de mâncare, până la lichidare, să-mi ajungă.

Un manual de rezistenţa materialelor sub "Pe drumuri de munte" a lui Hogaş îmi confirmă ideea că literatura se vinde la kilogram în ziua de azi, iar cei care mai citesc şi altceva decât "beleatristică" (...poveste veche!) sunt tot mai rari. În fine, mi-a atras atenţia un volum de poezii a lui Leonida Lari:
-    Cât e asta?
-    Zece lei!
-    Aaaah...!
-    Ce vrei domne? O vrei gratis? E o pâine...; ori citeşti, ori mănânci?


De fapt cartea costa 1 Ron, iar argumentul adus de bătrân, pe tonul acela aproape piţigăiat, îmi răsună şi acum în urechi: „ori citeşti, ori mănânci.” Nu ştiu dacă s-a referit la mine sau la el...: de abia ajuns acasă, am realizat ce cumpărasem – pe prima pagină autograful Leonidei Lari, datat 10 aprilie 1998, stă sub dedicaţia scrisă cu pixul: „Patriotului Ion Puiu, dorindu-i sănătate şi viaţă lungă întru împlinirea idealurilor noastre naţionale, reîntregirea şi bunăstarea neamului românesc”.

De abia aştept ziua de vineri; poate „la un mic şi-o halbă de bere” aflu mai multe despre acest om.
 

CERC (Leonida Lari)

Mi se întâmplă tot ce-am scris cândva
C-a fost de dor, de risc, de disperare,
Tot trece de pe foi în viaţa mea
Neaşteptat şi fără întrebare.

E un pericol, ştiu, să mai cuvânt,
E ca şi cum c-o daltă nevazută
Sculpta-mi-aş drumul soartei pe pământ
Şi-aş fi de poezia mea născută.

Mi-e greu să-ndur acest blestem frumos,
Mi-e tot mai greu cu fiece trăire,
Ci-ajunsă sunt de cântec şi în os,
Şi pieptul meu ia forma unei lire.

Până şi tu, ce ieri ai fost doar vers,
Azi îmi apari în faţă şi mi-e teamă;
Din ce-a fost scris – nu e nimic de şters
Şi scris a fost să-mi fii tăiş de lamă.

duminică, 8 august 2010

Ralph Zurmühle

Compozitor elveţian stabilit în Spania din 1999, Ralph Zurmühle  posedă abilitatea  de a face ce vrea la claviatură; se pare însă să prefere un stil simplu şi profund emotional (de multe ori, să recunoaştem, este de preferat unuia în care succesiunea abilă dar lipsită de sentiment a notelor, este etalată doar ca bravadă) Linia melodică a celor mai multe din piesele sale este de factură melancolică, meditativ-contemplativă creând un mediu sonor relaxant.

Din punctul meu de vedere (atât cât mă pricep…) albumele “Between”(2000), primul dintre cele trei lansate de acest compositor din anul 2000 încoace cât şi “Communion”(2003) şi “Our Mother”(2007) sunt un “mare câştig” pentru muzica instrumentală contemporană.

Between (2000): Tracklist: 01. The Beacon Ralph Zurmühle 01:42/ 02. Farewell Ralph Zurmühle 08:27/ 03. I'll Find You There Ralph Zurmühle 06:14/ 04. Prayer in the Night Ralph Zurmühle 05:33/ 05. Indian Child Ralph Zurmühle 02:28/ 06. The Goddess in My Dream Ralph Zurmühle 06:27/ 07. Leaving Home Ralph Zurmühle 05:52/ 08. An Improvisation For La Plana Ralph Zurmühle 13:02/ 09. The Queen and the King Dancing Ralph Zurmühle 03:12/ 10. My Pal Watson Ralph Zurmühle 04:24/ 11. Lullaby For My Soul Ralph Zurmühle 03:06/ 12. The Beacon (reprise) Ralph Zurmühle 01:37


Communion (2003): Tracklist:01. A Fairy Tale 4:29/ 02. Sublime Moments (In An Ordinary Day) 3:43/ 03. The Train 4:32/ 04. The Ocean Beyond Time 7:58/ 05. Alone 2:46/ 06. Quadosh, Quadosh, Quadosh Adonai Tzeba'oth 13:45/ 07. Ehyeh Asher Ehyeh 4:31/ 08. Shalom 11:23
 

Our Mother (2007): Tracklist: 01. Being There/ 02. The Wind At My Back/ 03. Hymn/ 04. Our Mother/ 05. Our Mother (Piano Version)/ 06. Horizon/ 07. David and Me/ 08. The Return/ 09. A Melody

sâmbătă, 7 august 2010

Sexualitatea şi grupele de sânge - Bărbaţii

Grupa 0 : Odinioară, razboinicii reprezentau o categorie specială a barbaţilor căci aceştia erau cei îndrăzneţi, cei curajosi, cei respectaţi, cei temuţi, cei care nu se dădeau în lături de la nimic, obişnuind să îi călăuzească pe ceilalţi şi să-i conducă. Dintre toate tipologiile masculine, bărbatul cu această grupă de sânge este cel mai reprezentativ (masculin) pentru tagma căreia îi aparţine. Plin de ambiţii şi de vanităţi, bărbatul războinic este gata să-şi asume riscuri, este dispus să meargă până în pânzele albe pentru a obţine ceea ce i se cuvine... inclusiv femeia pe care o place. Este foarte agil, dinamic, activ, creativ, de o energie inepuizabilă. La fel este şi în intimitate... Stăpâneşte la perfecţie tehnica seducţiei şi ştie cum să impresioneze o femeie pentru a-şi atinge scopurile. Pentru că îi plac provocările, o femeie care îi cedează din prima nu va mai prezenta interes pentru el şi a doua oară. Are nevoie de diversitate şi îi place să “vâneze” aproape la fel de mult cât îşi doreşte să întâlnească femeia care să-l înfrângă şi să-l ţină sub papuc. De asemenea, poate fi posesiv, capricios si extrem de gelos. Partenera ideală trebuie să aibă o personalitate la fel de puternică ca şi a sa, să fie sigură pe ea, deschisă provocărilor şi ageră. Pe plan erotic, nu îi displace deloc rolul său de iniţiator sau de dominator, însă din când în când adoră să fie el cel dominat. Sexul convenţional îl plictiseşte repede.
Compatibilităţi erotice optime: 0 este cel mai compatibil cu AB şi 0
 
Grupa B : În vremuri de demult, bărbatul cu grupa sanguină B era vânător - obişnuind să se mute dintr-un loc în altul, să vâneze, să descopere noi teritorii, să se stabilească în cel care i se potriveşte cel mai bine, să-şi impună stilul de viaţă. Are o personalitate fermecatoare, o individualitate puternică, este un veşnic Don Juan, trăind clipa, trăind iubirea, bucurându-se de viaţă în toate formele ei. Instinctele sale erotice sunt puternic dezvoltate şi sexualitatea joacă un rol primordial în viaţa sa. Este în permanenţă pregătit să vâneze şi să cucerească încă de la prima întâlnire. Are iniţiativă, însă nu are răbdare. Stăpâneşte la perfecţie tehnicile din dormitor şi nu refuză niciodată experimentele. Pentru bărbatul cu grupa sanguină B, sexul înseamnă inspiraţie, dorinţă, emancipare şi spontaneitate, iar în intimitate este foarte pasional ţi creativ. Poate că nu este tocmai partenerul de viaţă pe care să-l poţi avea lângă tine o viaţă întreagă, ţinând cont de inclinaţia înnăscută către infidelitate, însî intuiţia sa sexuală îl face apt pentru a prinde cel mai bine dorinţele şi nevoile sexuale ale partenerei. Este libertin şi acceptă cu greu să se implice serios într-o relaţie. Având în vedere că sexul reprezintă pentru el modalitatea principală de a se apropia de o persoană, sexul constant şi afecţiunea sinceră, nedisimulată pe care le primeşte de la o femeie pot evolua într-o relaţie stabilă. Dacă este îndrăgostit, va încerca să fie fidel.
Compatibilităţi erotice optime: B este cel mai compatibil cu B şi AB
 
Grupa AB : Grupa de sânge AB prezintă atât trăsaturi ale grupei A de sânge, cât şi trăsături ale grupei B, iar personalitatea barbatului de tip de grupă sanguină este contradictorie; este ţâfnos, dar diplomat, sociabil, dar distant, practic, însă un romantic incorigibil, calculat, însă impulsiv, spontan, dar conservator, ambiţios şi dorind să obţină succesul, însă rareori gândindu-se la repercusiunile acţiunilor sale nesăbuite. Stăpâneşte la perfecţie arta comunicării şi a relaţionării, este indecis şi destul de nesigur, mascând însă de minune acest lucru: personalitatea sa pare a-i fascina pur si simplu pe cei din jur. Pasiunile erotice au un efect devastator asupra lor căci îi răvăşesc lumea interioară. Îi place jocul iubirii, însă îi este o frica de moarte de a nu se îndragosti iremediabil. Îi place să preia comanda, însă partenera ideală trebuie să ştie cum să îi gâdile orgoliul, lăsându-l să-şi dovedească masculinitatea. Aşteaptă plăceri sublime de la parteneră, însă ştie şi cum să le ofere, nu are complexe sexuale şi nici nu suferă de inhibiţii. Este cel care înţelege cel mai bine necesitatea preludiului pentru a obţine satisfacţia femeii pe care o iubeşte, dar şi un act sexual care se vrea desăvârşit pentru ambii parteneri..
Compatibilităţi erotice optime: AB este cel mai compatibil cu A,B şi 0
 
Grupa A : Bărbaţii din această categorie sunt calmi şi răbdători, perfecţionişti introvertiţi, iar în intimitate cu o persoană pe care nu o cunosc foarte bine pot fi timizi şi destul de stângaci. De obicei, sunt destul de zgârciţi cu sentimentele lor şi nu le expun în mod direct. Dacă sunt însă îndrăgostiţi, nu ezită să demonstreze acest lucru prin gesturi afectuoase şi tandreţuri care în mod obişnuit nu le sunt specifice. Femeile tinere îi găsesc uşor plictsitori, însă femeile mature, experimentate, îi preferă atunci când vine vorba de un partener de viaţă fidel, care să le înţeleagă cel mai bine dorinţele, în care să poată avea încredere şi pe care să se poată baza. Îşi pot surprinde partenera în mod plăcut prin romantism. Sunt partenerii cei mai eligibili pentru a intemeia o familie căci sunt sensibili şi înţelegători. Relaţiile în care se simt confortabil sunt cele cu femei mai în vârstă decât ei, femei care adoptă un comportament matern şi protector în ceea ce-i priveşte. Pentru aceşti bărbaţi nu contează neapărat cantitatea actului sexual, ci calitatea. Secretul unei relaţii sexuale armonioase cu un barbat din această categorie este de al surprinde de fiecare dată şi mai ales de a fii tu cea cu iniţiativă în dormitor. Fii îndrăzneaţă şi cere-i ceea ce îţi doresti pe plan sexual! Are nevoie de stimulare, are nevoie de o persoană care să îl înveţe lecţia seducţiei şi a spontaneităţii în dormitor.
Compatibilităţi erotice optime: A este cel mai compatibil cu A si AB

vineri, 6 august 2010

Sexualitatea şi grupele de sânge - Femeile

Fiecare dintre noi, tindem să clasificăm „necunoscutul”  în încercarea disperată de a ni-l face mai puţin necunoscut... (vebwell)

Conform unui studiu mai mult sau mai puţin recent, sexualitatea umană este determinată (şi) de grupa de sânge pe care o avem. 

Grupa de sânge AB – Femeia cu grupa de sange AB este o femeie plină de vitalitate, energică şi dinamică, ştiind în general destul de bine ceea ce vrea de la viaţă, de la un barbat, de la o relaţie sau de la un simplu act sexual. Pare o femeie rezervată şi tăcută, însă pe măsură ce o cunoşti mai bine nu ai cum să nu te laşi cucerit de aerul de mister în care adoră să se învăluie. Pare serioasă şi conservatoare, însă în prezenţa bărbatului iubit nu se opune experimentelor sexuale care îi procură senzaţii inedite. Imaginaţia şi creativitatea o ajută mult în dormitor. O atrag relaţiile neobişnuite şi barbaţii atipici, care se diferenţiază de restul mulţimii şi nu acceptă sub nicio formă să fie manipulată din punct de vedere sexual. Are o atitudine demnă în prezenţa barbaţilor, iar acest soi ciudat de demnitate nu o părăseşte nici chiar în intimitatea sexuală. Conştientă de senzualitatea prezenţei sale, “femeia AB” este mândră de corpul său. O interesează propria placere sexuală, însă atunci când se îndrăgosteşte cu adevarat fericirea sexuală a partenerului devine prioritatea sa.

Grupa de sânge A – Una din trăsăturile definitorii ale persoanelor de sex feminin care au grupa de sânge A este sensibilitatea. Femeia cu grupa de sânge A este o femeie delicată, romantică, atrăgătoare şi feminină tocmai prin atitudinea de delicateţe şi fineţe pe care o inspiră. Dependentă de multe ori emoţional de partener, şi in plan sexual, “femeia A” adoră să fie călăuzită, îndrumată, protejată. Şoaptele de iubire, preludiul, răbdarea, sentimentul de siguranţă şi intimitate pe care îl poate experimenta doar alături de un partener pe care îl cunoaşte foarte bine, toate acestea sunt de o importanţă primordială pentru ea. Deşi pare vulnerabilă sau stângace din cauza timidităţii gesturile sau iniţiativele sale pe plan sexual nu or să fie niciodată banale sau lipsite de afecţiune. Femeia A nu poate să facă sex dacă nu iubeşte, dacă nu este atrasă de partener. Nu poate să facă lucrurile doar cu jumatate de măsură. Ceea ce i se poate reproşa este faptul că mentalizează uneori prea mult actul sexual, uitând să se bucure de senzaţiile prezente. Partenerul ei trebuie să fie o persoană matură şi experimentată care să o determine să-i împărtăşească bucuria sexuală.

Grupa de sânge 0 – Femeile cu grupa de sânge 0 au o personalitate puternică, sunt sigure pe ele, ştiu ce îşi doresc şi ştiu şi cum să lupte pentru a obţine ceea ce îşi doresc. Chiar dacă par reci şi destul de greu abordabile, instinctele lor sexuale sunt foarte ascuţite, iar pretenţiile erotice pe măsură. Femeia cu cu grupa de sânge 0 este cu siguranţă o femeie pasională, care înţelege importanţa actului sexual pentru bunul mers al unei relaţii şi care urmareşte implinirea sexuală. Nu o deranjează să fie ea cea care iniţiază seducţia atâta timp cât jocul se anunţă a fi unul incitant, antrenant, neobişnuit care o scoate din monotonie. Cu toate acestea, femeia cu grupa de sânge 0 trebuie să se ştie iubită, admirată, plăcută, dorită pentru a se simţi confortabil în intimitate, pentru a fi capabilă să-şi provoace sexual partenerul. Chiar dacă nu ar refuza o aventură de o noapte, deoarece consideră că orice lucru pe lumea aceasta merită încercat, este convinsă că pasiunea adevarată şi extazul sexual vin dintr-o relaţie stabilă, în care în prealabil au fost sudate şi legături emoţionale.

Grupa de sânge B – Cu un spirit atât de liber şi cu o individualitate atât de bine definită, nu este de mirare că femeia cu grupa de sânge B urmareşte perfecţiunea şi în plan erotic. “Femeia B” este deschisă, non-conformistă, prea ruşinoasă uneori, alteori fără pic de ruşine, usor instabilă şi nestatornică, lipsită de inhibiţii şi prejudecăti sexuale, iubind viaţa şi adorând să trăiască din plin fiecare secundă a ei. Nu o deranjează daca preia ea iniţiativa în dormitor atât timp cât la final adoarme fericită în braţele iubitului. Adoră să fie răsfăţată în intimitate ca să răsfeţe la rândul ei, adora să experimenteze şi se străduieşte să nu lase monotonia să se instaureze în dormitor. Adoră gesturile îndrăzneţe, emoţiile intense şi şoaptele care îi îmbată simţurile. Îi place neprevăzutul… iar a face dragoste la malul mării este pentru ea infinit mai romantic decât o cină la lumina lumânărilor. Este atrăgătoare şi seducătoare, fidelă doar celui pe care îl iubeşte cu adevărat şi care i-a demonstrat că poate fi iubit.

miercuri, 4 august 2010

Exerciţiu de logică

Măi..., cine a spus că "la omul sărac nici boii nu trag", să ştiţi că a avut dreptate - eu nici boi nu am..., dar mă rog, ideea este că după o săptămână în care am stat fără calculator, aşteptând să-mi intre avansul pe card, fluierând a pagubă după "sursă", (chestia aceea paralelipipedică prin care intră curentul în calculator), am tot stat şi m-am gândit... la conexiuni.

Logica, începând cu ea ca disciplină filozofică şi terminând cu acea capacitate de recunoaştere a conceptelor abstracte este cred, esenţială în interdisciplinaritatea cognitivă  . De ce să mai vorbim despre logica matematică şi aplicaţiile ei în cotidian sau alte tipuri de raţionament când la simpla interpretare a unei fraze în limba maternă întâmpinăm atâtea greutăţi... semantice?! 

Plec de la premisa că sunt prost, (deh, la şcoala pe care o am, la ce să te aştepţi...); luând în calcul obtuzitatea punctului de vedere prin care unii înţeleg că adevărul se zbate în limitele trasate de cvasiprofunzimea cunoştiinţelor lor, mă face să exclam... "plăcerea de a fi nebun, doar un nebun o cunoaşte".

Doar Nebunia este cea care mă face să văd un adevăr în aceea că tot ce iubim în cei de lângă noi, de fapt este minciuna prin care supravieţuim nouă înşine. Şi-atunci când eşti sătul de minciună, închizi ochii, te baţi peste gură şi ridici din umeri... până mai sus de urechi.

joi, 13 mai 2010

Omar Akram

Nu ştiu cum aş putea comenta melodiile acestui muzician atât de puţin cunoscut. Întreabă de Guţă, Salam... sau mai ştiu eu care cântăreţ al genului manele în jurul tău şi vei realiza că şi cel mai înverşunat antimanelist a auzit de ei, dar numele acestui compozitor de origine afgană (?!) rămâne încă "black hole" pentru cei mai mulţi.

Desigur, există câteva track-uri ale acestuia ca background sonor la unele videoclipuri pe Youtube, mai sunt două site-uri ce oferă un download gratuit al acestora, dar... cam atât.

Am două comenzi făcute la magazinul Muzica din Bucureşti în decursul unui an, cu măcar unul din albumele lui Omar Akram - nu am primit până acum niciun răspuns.

Link-ul prezentat mai jos oferă posibilitatea de audiţie a acelor melodii pe care am reuşit în decursul timpului să le "adun" pentru... sufletul meu. Priviţi-l ca pe-un dar...

Omar_Akram




 Recunoscător celor ce-mi completează colecţia

miercuri, 12 mai 2010

Pornografie în Senat

Este greu de îndurat realitatea crudă în care se scaldă România în perioada asta de criză autoindusă. Este greu să crezi că România are nevoie de încă o periodă de tranzit economic, atât timp cât aleşii noştri din parlament şi senat îşi bat joc pe faţă de o întreagă ţară. Articolul următor, preluat de pe Realitatea.net şi respectiv imaginile surprinse într-o şedinţă de plen, sunt cât se poate de relevante în ceea ce priveşte seriozitatea cu care suntem conduşi spre... „mai bine”.



Ţara arde şi senatorii se uită la filme porno. Senatorul PNL Marius Nicoară a fost surprins, luni, în cadrul şedinţei de plen, în timp ce se uita la un film porno. Tot episodul s-a consumat în timpul dezbaterilor la Legea pensiilor.
Contactat telefonic, senatorul Marius Nicoară a susţinut că este vorba doar de un mail "glumeţ" primit de la unul dintre colegii săi.
"Nu este vorba despre un film pentru adulţi, ci este vorba pur şi simplu de un mail pe care l-am primit de la un coleg, în care e vorba despre cu totul altceva. Nu are nicio legătură cu filme pentru adulţi. Este un mail glumeţ. Nu este absolut nimic acolo indecent. Este doar un masaj thailandez versus masaj american", a declarat Nicoară, la Realitatea TV, în cadrul emisiunii "Realitatea zilei".
Marius Nicoară are 52 de ani şi este senator de Cluj.


sâmbătă, 1 mai 2010

Campanie împotriva denigrării românilor

Nu susţin că sunt adeptul măsurilor extreme, dar atât timp cât nu se întreprinde nimic în vederea ameliorării imaginii românilor şi respectiv a României pe plan extern, nu-mi rămâne decât să laud acţiuni de genul celor întreprinse de RNS (Romanian National Security).

Consider a fi o gravă eroare diplomatică a Guvernului României de a nu lua atitudine în cazuri de genul celor care au fost mediatizate pe internet, în presa scrisă sau la diferite posturi TV din străinătate în care se aduce un prejudiciu clar imaginii ţării noastre prin publicarea unor materiale cu caracter antinaţional...

Nu sunt rasist, cred în oameni indiferent de culoare sau etnie, cred în frumuseţea interioară a fiecăruia dintre noi, dar  nu pot fi de acord cu mentaţităţi confuze ce tind să generalizeze la scara unei întregi naţiuni, defecte de atitudine sau fapte antisociale întreprinse de anumiţi indivizi ce aparţin acestora, doar prin cetăţenie.

Luând în consideraţie cele scrise mai sus, îmi declar solidaritatea cu cei din RNS lansând un banner ce reflectă poziţia mea referitoare la acele grave jigniri aduse de emitenţi.

PRO RNS

luni, 22 martie 2010

Nu-mi plac popii

Cred în Dumnezeu atât cât mai pot... sau cel puţin vreau să cred - în ce aş putea crede altceva?! ...în niciun caz în popi sau biserică!



"Din cer a mai cazut o stea...
Si-ntreb confuz... cat cerul va mai cade?
Mi-e inima de noapte grea...
Tu taci si razi..., iar rasul tau ma arde."

duminică, 14 martie 2010

Întors din pustiu


Download

Râd cu braţele desfăcute până la cer -
gură lacomă încercând să cuprindă universul.
În palme-mi stau ca-ntr-o balanţă
deopotrivă întinderea albastră şi galben-cenuşiu,
tot Necuprinsul.

Dansez cu păsările
ce se-adună în pletele şi la subţiorile mele
ca în crengile şi scorburile pădurii,
acoperindu-mă cu iarbă şi muşchi verde,
frunze cunună şi flori la ureche,
cu soare, rouă, cer senin şi curcubee.

Cânt până la epuizare...
Îngânând o ciocârlie,
în lupta ei cu înălţimile, inima-mi zboară
mai sus decât munţii,
mai sus decât Luna,
mai departe de mine,
mai aproape de Dumnezeu.

Mă-ntreb cine sunt

Şi ţip...:
CINE SUNT EU?
Primăvara din văi răspunde-n ecou:
Eu..., Eu..., Eu...
de Eugen Bîrziche - Vebwell

Război "vrăjitorilor"

Este cunoscut faptul că zilele trecute Alin Popoviciu, deputat al Partidului Democrat - Liberal a luat iniţiativa de a interzice practicarea magiei (albă sau neagră, indiferent care...). Ce-ar spune Harry Potter şi Albus Dumbledore în legătură cu acest subiect? Ar căuta pricină lui Cap-de-Mort, desigur...

Iniţiativa este lăudabilă zic eu, ţinând cont că înşelătoria este una dintre cele mai frecvente infracţiuni din România, atât timp cât este aplicabilă şi extinsă la toate categoriile de "vrăjitori" şi la toate nivelurile... de putere; altfel, s-ar putea crede că discriminarea unei anumite categorii sociale face subiectul acestui demers...

Conform art.215 Cod Penal alin.1, inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevarate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani. De asemenea alineatul 3 prevede că inducerea sau menţinerea  în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită  în aşa fel încât fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate, se sancţionează cu pedeapsa prevazută în alineatele precedente, după distincţiile acolo arătate.

Păi, "Aline...trăiască familia şi copilaşii tăi", cine-s cei mai mari "vrăjitori"? Lasă-l pe Potter şi Dumbledore în lumea lor..., pe mine "vrăjitorii", indiferent de culoarea lor politică, din această ţară, mă înşeală. Să începem cu ei! Oare promisiunile din campaniile voastre electorale în baza cărora aţi fost aleşi în funcţiile pe care le ocupaţi, nu intră în categoria descrisă atât de frumos în codul penal? Război vouă, vrăjitorilor...!

marți, 9 martie 2010

"ToateBlogurile.Ro" devine o afacere

Dacă acum ceva vreme în urmă site-ul amintit se dovedea a fi avut iniţiativa de a aduna sub acelaşi "acoperiş", într-o comunitate, o bună parte din aceia care aveau cel puţin un blog în limba română, dar nu numai... şi de a facilita posibilitatea contactului preferenţial după categorii de interes, (posibil şi acum dealtfel) în mod gratuit, iată că transformă ideea... în afacere personală.

Nimic condamnabil, ţinând cont că trăim într-o societate capitalistă şi mai ales a faptului că oportunismul este o "calitate" a perioadelor de criză. Nu fac referire la situaţia financiară a omului de rând ce îşi găseşte în scris, metoda de refulare cea mai "la îndemână", ci la o oarecare criză de nişă ce permite acest lucru.

Toate Blogurile Punct Ro a avut un mare merit..., acela de a da posibilitatea oricăruia, de a fi citit. Aşa am avut ocazia să cunosc bloguri şi bloggeri la care în mod obişnuit, poate nici nu ajungeam vreodată. Liviu Chifane, Valeriu Ungureanu şi Vlad Olteanu sunt doar câţiva dintre cei cărora le citesc mai mult sau mai puţin regulat articolele. Acest lucru, nu ar fi fost posibil fără acea facilitate oferită de amintitul site. Din păcate, în momentul actual, site-ul se poate rezuma doar la a fi un alt director de bloguri/siteuri sau... eventual la un amărât de link-exchange

sâmbătă, 6 martie 2010

În poezie nu minţi...

Nu minţi în poezie, [...] în proză poţi să minţi până te-apucă damblalele, în poezie nu minţi, că se simte, măh! [...]. Paştele măsii…, cînd citeşti o poezie, îţi dai seama dacă (autorul n.r.) este corect cu sine sau nu. [...] Poezia este emoţie…, şi cu asta, basta!”(T. S. Khasis)
Da…, emoţia trezită în ceilalţi, ca ecou al muzicii creată de tine ca poet, prin cuvinte. Nu faceţi nicio asociere între cuvinte şi notele muzicale?! ...atunci vă spun: "cuvintele (în poezie n.r.) sunt silabele sentimentelor noastre" - cu siguranţă îmi veţi da dreptate...

miercuri, 3 martie 2010

eBook - Blaga

Iată că proiectul deschis acum câteva zile intitulat "Lucian Blaga", începe să capete contur. Cu ajutorul unor link-uri primite pe un site - comunitate  de la alţi utilizatori interesaţi, reuşesc să-i dau o formă acceptabilă...
Oricum, important este faptul că această muncă autoimpusă, mă fascinează; am terminat de transcris "Poemele Luminii" şi m-am apucat să lucrez la "Paşii Profetului".



Aşa cum spuneam în articolul precedent referitor la acest subiect, internetul este plin cu poeziile autorului care face subiectul acestei cărţi în format electronic, însă corectura acestora, transcrierea cu diacritice, redarea formei originale a poeziilor, studiul datei de apariţie etc. face ca drumul să fie anevoios.

marți, 2 martie 2010

Sucurile de fructe conţin substanţe otrăvitoare

Măi frate, mă doare capul... şi nici nu ştiu ce drac să iau să-mi treacă. Îmi tot răsună-n cap ce afirma cândva Ionuţ Caragea: "Barbutul vieţii mele se joacă pe ascuns." - ca un ecou..., liber şi nestingherit, din colţ în colţ...

Să nu-mi spuneţi că m-am tâmpit - eu zic că naivitatea nu ar trebui confundată cu prostia... Nu mă uit la TV şi nici ziare nu citesc - poate tocmai din acea cauză amintită mai devreme..., poate că este un defect căpătat din perioada în care am lucrat ca reporter la unul dintre cotidianele din România..., cert este faptul că îmi place să selectez informaţia primită, economisind fiecare gigabite de "spaţiu de stocare" din capul meu. Unul dintre site-urile care reuşeşte să aducă oarece lumină şi-n beciul meu este 9AM News care, spre surprinderea mea, de această dată... mă bagă-n beznă.

Ca fiecare, am tabieturile mele când mă trezesc; unul dintre acestea este să deschid email-ul şi "să mă pun la curent" (220, alternativ) cu ce se întâmplă-n jurul meu (a nu se înţelege că n-aş avea spirit de observaţie, dar de obicei este ocupat cu altceva). Iată conţinutul unui email pe care l-am primit de la mai sus amintitul site de ştiri (click pe imagine pentru al putea vedea la scara mărită)
 
Curios din fire, mai ales că nu am fost nicicând dezamăgit de acest site, am accesat link-ul propus să pot afla despre ce este vorba şi... Surprise!


Acum... vă las şi pe voi să vă doară capul rumegând "ştirea" pe-n(delete), meditând la motivul pentru care a fost ştearsă..., invitând respectivul site să se justifice.

vineri, 26 februarie 2010

Blogul meu devine site

Păi..., după cum a-ţi observat (de parcă ar fi cineva interesat...!) blogul tinde să devină un site în toată regula. Există un "homepage" şi mai multe secţiuni (pagini) - de fapt bloguri de sine stătătoare, către care am postat câte un link, toate adunate într-un meniu clar, structurat pe... categorii de interes - "liantul" ce face ca toate acestea să constituie în bloc, ceea ce voi numi de acum înainte "site-ul meu". 
Intenţionez să deschid de asemenea o pagină cu "sondaje de opinie" (poll-uri), un forum şi... una în care să facilitez schimbul de link-uri.

Chestiile de amănunt ţin de cosmetizare şi eficienţă... Am facilitat printr-o casetă "Google search" personalizată posibilitatea de a căuta conţinut în toate paginile site-ului, am înlesnit deasemenea posibilitatea de a crea link-uri pentru fiecare articol publicat, iar pe prima pagină (homepage) veţi putea citi întotdeuna care sunt noutăţile..., au fost activate "backlink-urile". Pe viitor , intenţionez să trec la răsfoirea textelor publicate prin numerotarea... "filelor" (pentru a face diferenţa între acestea şi paginile web)

joi, 25 februarie 2010

despre originalitate (talentul ca inconvenient)



Dacă nu poţi fi original, atunci... încearcă altceva. Este surprinzător de des întâlnit cazul în care lucruri mărunte ca talentul, îţi taie tot avântul creativ...

duminică, 21 februarie 2010

Scrisoare deschisă

În fiecare zi, trecând de la serviciu spre casă, şi credeţi-mă pe cuvânt, uneori mai obosit decât vreau să recunosc, îmi spun că trebuie să mai existe… poeţi care să scrie poezie. Mi se închid ochii de somn uneori şi totuşi continui să citesc pe internet aberaţiile voastre cu pretenţii. Ce este curios, este faptul că, unii dintre voi sunteţi chiar cunoscuţi pentru publicarea unor volume de versuri… Sincer, chiar nu pricep.

Din punctul meu de vedere, poezia este picătura de sudoare (metaforic vorbind) a actului de creaţie a poetului. Fiţi sinceri! Câţi dintre voi aţi "transpirat" căutând cea mai bună exprimare a ideii, a sentimentului sau stării de spirit ce vă guvernează momentul creaţiei? De fapt, poate ar trebui întrebat cum de sunteţi atât de prolifici în comparaţie cu clasicii poeziei...

Să nu fiu înţeles greşit, dar poezii, care transcrise pe orizontală, nici măcar ca proză nu ar putea să aibă vreun ecou în inimile şi sufletele cititirilor, fac valuri în cercurile voastre elitiste. Cum funcţionează acest lucru? Scărpinându-vă spatele unul altuia?! Sunteţi penibili. Ermetismul pseudo-filozofic al aşa ziselor versuri, nici măcar vouă nu vă este clar; lipsite de orice fel de element poetic, forţaţi evoluţia literaturii române numindu-vă creaţia ca fiind „modernă”.

Niciuna dintre arte nu se apropie mai mult de muzică decât poezia... Dacă ar fi să fac o comparaţie în acest sens între poezia clasică şi cea "modernă" (cu mici excepţii), sincer, asocierea fiind aproape instantanee, ceea ce compuneţi..., sunt manele.

marți, 16 februarie 2010

Gratis (free)

Mai mult decât oricând, azi ţip "iubire"
Şi-n braţe strâng o fascinantă putrezire
Ce-n versu-şi cântă neostoita suferinţă
Şi-o cacofonică deplinătate de voinţă.

Mai mult decât atât..., azi strig "chemare"
Spre ceru-nalt - al nouălea, şi în piciore
Cu mâna-ntinsă, ofer intelectuala desfătare
A fiinţelor, lipite-ntregi ca cioburi genitale.

text inspirat de
http://www.ziddu.com/download/8617559/Liv.jpg.html

luni, 15 februarie 2010

Lui Paul Gabriel Sandu (Poiestitoru')

Paranteze esenţiale

După ce leapşă nu mi-am luat,
Pe blog (în gând, zicând matale...),
Le dau eu leapşă imediat
Scornind... "poiestioare".

M-ai născocesc vreo două, trei
(Făcând şi dezacorduri),
Că îmi permit..., ce Mara mea,
Doar sunt citit... (pe-alocuri)

Cu Nietzsche şi cu Dionis la braţ
Eu tot vă vând "brelocuri"
Pe care nimeni n-ar da nici un şfanţ
(C-)Agoni(a)sesc necenzurat... "batjocuri."


text inspirat de:
http://www.ziddu.com/download/8602876/Poiestire.jpg.html

duminică, 14 februarie 2010

Bună dimineaţa!

Mi-ar fi plăcut să-ţi pot spune acest lucru, şoptindu-ţi-l... şi apropierea buzelor mele să fie un subtil preludiu pentru o întreagă zi - altul decât ar fi fost ieri, altfel decât va fi fost mâine...; să pot să te învălui în aroma cafelei gata preparate şi să te acopăr nesătul cu săruturi, să te dezvelesc cu mângâieri, să te golesc... ca pe o amforă.

Zeiţă a Dragostei şi a Fericirii deopotrivă cu cea a "setei de viaţă" şi a "poftei de a trăi": Ţie să-ţi dedic în fiecare zi poemul meu cel mai bun şi tot Ţie să-ţi fac templu în deşertul sufletului meu. Ţie să mă închin, arzând pe rug ofrande - doruri şi-amintiri despre ziua de mâine - deja trăită în visele mele...

Dărămând ziduri pentru a-ţi face templu..., arzând vise... pentru a trăi.

sâmbătă, 13 februarie 2010

Comora din gunoi

Cu excepţia timpului în care am fost să îmi cumpăr un pachet de ţigări, am citit toată ziua... Mi-am luptat ochii cu filele deformate şi aproape şterse de umezeală ale unei cărţi apărută în 1983 la editura Minerva pe care am găsit-o acum câteva zile.

Vedeţi voi..., respectivele ore de lectură mi-au adus aminte de perioada când, licean fiind, în perioada ceauşistă, mă furişam din casă după miezul nopţii... Atunci când curentul se oprea chiar şi pe străzile Craiovei, singurul loc unde mai puteai găsi puţină lumină era Cimitirul Ungureni. Făceam turul aleilor neumblate de paznic, strângeam câte un pumn de lumânări stinse şi mă refugiam la "mormântul meu" - locul unde îmi instalam aproape în fiecare noapte timp de trei sau patru ore, sala de lectură.

Aşa am citit "La Medeleni" a lui Teodoreanu, "Elevul Dima dintr-a 7-a" şi "Invitaţie la vals" ale lui Drumeş, acolo m-am îndrăgostit de Bacovia, acolo am plâns când a murit Martin Eden a lui Jack London, acolo m-am chinuit să-l înţeleg pe Nichita Stănescu şi tot acolo am scris primele poezii...

Cât de mult mi-aş dori să pot întoarce timpul..., ce mult mi-aş fi dorit să nu-l găsesc pe Blaga la gunoi...

vineri, 12 februarie 2010

Sic transit gloria mundi

Nimic nu se compară cu spovedania. Nu este vorba de ceea ce credeţi probabil, acea spovedanie sub patrafirul popii, acea falsă pioşenie afişată de fiecare dată când intri în biserică sau te afli în preajma ei cu gândul că "poate mă vede şi pe mine Dumnezeu", ci pur şi simplu despre ceea ce, împinşi de la spate de motive numai de ei ştiute, caută să se refugieze... într-o lume în care ascunşi în spatele anonimatului pot fi ei.

Cum adică... ei? veţi întreba...; să nu credeţi că prietenul cu care vă beţi berea sau vinul odată la două săptămâni (atunci când luaţi leafa) gândeşte ceva de genul... "de-aş lua salariu dublu decât am luat până acum, nici prin cap nu mi-ar trece să schimb beciul ăsta" Ohoo..., ce l-ar mai schimba..., şi odată cu el şi prietenul cu care bea. Deh! alte condiţii - alte pretenţii, nu-i aşa?

Revenind la "spovedanie", conştient fiind că poate nimeni nu va citi această însemnare, mă simt liber s-o spun: "să vă ia dracu' de prieteni falşi şi egoişti!" Prefer să-mi beau singur vinul, în beciul meu întunecat, să cânt odată cu "Ovidiu", "ce bine e că aţi plecat".

joi, 11 februarie 2010

Vremea când trebuie să renunţi la... drepturi

Conştienţi fiind că, aşa cum spunea A.J. Cronin în Grand Canary, "uneori suntem trişti că dorinţele noastre sunt prea mari sau imprecise" nici prin cap nu îţi trece că şi vârsta la un moment dat, poate deveni un impediment pentru afirmare (recunoaştere).

Iată despre ce este vorba: 
Anul trecut, bălăunind pe internet, dau peste o însemnare a Luciei Verona şi aflu că Nora Iuga şi-a făcut blog.
"Yes!" îmi zic, "...încă un pas înainte pentru a echilibra balanţa dintre cultură şi manele". Azi, abonat fiind la unele feeds-uri de cultură, aflu că doamna Nora organizează un al doilea concurs literar - de poezie şi proză scurtă..., dar, atenţie, deschis fiind doar scriitorilor până în 35 de ani. Păi bine doamnă, lăsând la o parte ideea că în baza Constituţiei României încălcaţi drepturi fundamentale, de ce trebuie neapărat ca textele trimise să fie redactate cu caractere "Corbel"?! Cum veţi proceda dacă în intervalul de timp dintre data expedierii prin poştă a textelor şi respectiv o eventuală premiere, scriitorul cu pricina depăşeşte vârsta maximă admisă? Cum justificaţi taxa de participare, atât timp cât accesul la cultură este gratuit?(...sau recunoaşterea talentului scriitoricesc costă? )
Ceva pute! Cultura în general nu are miros, doar gust..., dar despre acesta în alt articol.


inspirat din: http://www.ziddu.com/download/8541887/concursulnoraiuga.wordpress.com.pdf.html
caractere Corbel: http://www.ziddu.com/download/8541947/CorbelTTF.rar.html

La cerea organizatorilor postez şi actuala formă a condiţiilor de participare
noul regulament: http://www.ziddu.com/download/8549033/NoulregulamentConcursNI.pdf.html

miercuri, 10 februarie 2010

Iată că am blog...

Ştiam că începutul este cel mai greu, dar sincer, nu mă aşteptam să mă înpotmolesc încă de aici...  Pentru cei care nu ştiu, să afle că nu limbajul HTML îţi va da dureri de cap, ci... culmea, găsirea..., nu alegerea, ci găsirea unui nume valabil de blog. He..., he!

Am început, cum era şi firesc cu un nume care să (mă) reprezinte
şi/sau să fie cât-decât înrudit cu ceea ce aş fi vrut să însemne acest blog, dar de fiecare dată mă loveam de invariabilul "anăveibăl neim". Ok! "Hai să încercăm în altă limbă!" (că românu-i poliglot) şi dăi şi luptă-te cu sinonime în franceză, în engleză, ba chiar şi latină... IOC!
Am trecut la altă strategie - aceea care a stat cândva la baza denumirii dadaismului, atât doar că nu am folosit cuţitul...

Un alt pas important a fost acelea de a alege un "template" (aspect) care să-mi satisfacă "pofta de frumos", :D "ergo...nimic" şi util :P Nu este greu... cu atât mai mult cu cât cei ce administrează BTemplate sunt cât se poate de generoşi cu oferta. Aşadar, iată că am blog..., nu este primul, trebuie să recunosc, însă prin ceea ce am trecut în două ore de chin m-a făcut să dedic prima mea postare... "chinului de a începe".

Link & Banner Exchange

BANNER EXCHANGE
                                
Related Posts with Thumbnails