Scriitoarea britanică Louise Patten, în vârstă de 55 de ani, în ultima sa carte publicată la Editura Quercus din Marea Britanie face dezvăluiri cutremurătoare în privinţa motivelor scufundării Titanicului. Conform textului autoarei al „Good as Gold”, care este de fapt şi nepoata secundului Charles Lightoller, al doilea ofiţer la comanda vasului ce avea să se scufunde la 10 aprilie 1912 în apele Atlanticului cu peste 1500 de pasageri la bord, tragedia s-a datorat unei erori de navigare a timonierului şi respectiv comenzii căpitanului de a îndepărta „cu toată viteza” vasul de iceberg.
Potrivit acestei cărţi, ciocnirea iceberg-ului ar fi putut fi evitată dacă manevrele marinarului nu ar fi fost dictate de panica apărută pe fondul confuziei generate de perioada de tranziţie a sistemului de pilotaj dictat de trecerea de la propulsia clasică (cu zbaturi), în acea perioadă, la cea cu elice a motoarelor pe abur. Primul paragraf al capitolului 1.2 al volumului II din Transport Maritim fiind edificator în acest sens:
"Până la finele secolului XIX s-au realizat o serie de îmbunătăţiri aparatului propulsor: s-a folosit elicea în locul zbaturilor, s-a redus consumul de cărbuni şi chiar s-au înlocuit cărbunii cu păcură, s-a adoptat aparatul de propulsie cu turbine şi apoi s-a introdus motorul cu combustie internă (...) În acelaşi timp prin modificarea numărului şi sensului de rotaţie a elicei s-a reuşit eliminarea trepidaţiilor produse de maşinile cu abur."
Oricum, se pare că ofiţerul britanic a ascuns acest fapt ambelor comisii de anchetă (americană şi engleză) temându-se de falimentul armatorilor navei şi implicit de pierderea locului de muncă a multor oameni într-o perioadă de instabilitate economică asemănătoare cu cea de acum. (vezi şi Marea Criză Economică)
Conform unei teorii mai vechi, stipulată se pare şi în cartea Lousei Patten, cele peste 1500 de victime ar fi avut o şansă în plus de a supavieţui catastrofei dacă Titanicul ar fi rămas lipit de iceberg şi nu ar fi primit comanda de a se fi îndepărtat cu toată viteza. Mai mult ca sigur, dacă a putut sparge pereţii de oţel a calei, suprafaţa acestuia ar fi putut susţine cea mai mare parte din pasagerii dispăruţi
Un alt aspect al problemei dezvăluite în această carte îl reprezintă motivul pentru care adevărul a fost ascuns vreme de aproape 100 de ani. Întrebată "de ce", Patten ar fi răspuns "că nu a vrut să ştirbească amintirea bunicului său, Charles Lightoller" (decorat pentru acte de bravură în Primul Război Mondial). Mă întreb şi eu, acum la apariţia cărţii, acest aspect nu mai contează?
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu